Організація харчування


 

Організація харчування в дошкільному закладі здійснюється згідно ” Інструкції з організації харчування у дошкільних навчальних закладах ” № 298/227 від 17.04.06 року.

 

 

Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:

- суворе дотримання принципів часу та інтервалів між годуваннями,
- правильний кількісний і якісний розподіл їжі на окремі прийоми,
- дотримання умов прийому їжі та правил поведінки дитини під час прийому їжі.
- адекватна енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;
-збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
- адекватна технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;
-врахування індивідуальних особливостей дітей (у тому числі того, що дехто з них не переносить окремих продуктів та страв);
-забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.

 

 

Харчування дітей здійснюється згідно 10-денного ( сезонного ) перспективного меню розробленого спеціалістом з організації харчування при управлінні освіти і науки та затвердженого територіальною санепідемстанцією.

 

 

Щоденне меню складається старшою медсестрою за участю повара та завідуючої дошкільного навчального закладу з урахуванням наявності продуктів та картотеки страв. Під час складання меню обов’язково враховуються рекомендації щодо вікових норм харчування, в яких вказані об’єм їжі в грамах, добова потреба дітей в основних харчових інгрідієнтах.

 

 

Щоденно ведеться контроль за санітарним станом харчоблоку, за станом столового та кухонного посуду, за маркуванням кухонного інвентаря та використанням його за призначенням, умовами зберігання та термінами реалізації продуктів, за закладкою основних продуктів харчування, правильною їх кулінарною обробкою, правильністю виходу страв і смаковими якостями готової їжі, видачею готових страв на групи ( після зняття проби та відповідного запису в бракеражний журнал), відбором та зберіганням добових проб.

 

 

Медична сестра щодня відвідує групи під час прийому їжі дітьми, слідкує за апетитом дітей під час годування і правильністю роздачі готової їжі відповідно до віку дитини, сервіровкою столів, чергуванням дітей, за закріпленням гігієнічних навичок і культурою поведінки під час прийому їжі.

 

 

В дитячому садку здійснюється 3-х разове харчування . З ме­тою інформування батьків про продукти та страви, які отримує дити­на в дитячому садку, щодня вивішується меню. Щомісячно здійснюється аналіз харчування, де відмічається кількість продуктів, що отримали діти протягом місяця, продукти, які діти не доотримали, та залишок продуктів на складі.

 

 

З метою контролю та удосконалення роботи з організації харчуван­ня наказом по дошкільному закладі створюється Рада з харчування, яку очолює завідуюча ДНЗ . Рада з харчування працює за визначеним планом. Члени Ради з харчування ведуть контроль за роботою харчоблоку (перевірка закладки продук­тів до котла, виходом готової продукції, видачею страв на групи); дотриманням існу­ючих натуральних норм; організацією забезпечення дошкільного закла­ду продуктами, наявністю супровідної документації на отримувані продукти, їх зберіганням; санітарним станом харчоблоку, наявністю посуду та станом інвентаря; наявністю миючих та деззасобів; організацією харчування в групах.

 

 

Комірник веде чіткий облік продуктів харчування і тари в книзі складського обліку. Всі продукти, які постачають на склад, приймаються комірником у присутності медсестри. Продукти, в яких обмежений термін реалізації (молоко, сир, сметана, м'ясо, риба, ковбаси), реєструються в журналі, де вказується останній термін реалізації. Комірник чітко дотримується термінів реалізації продуктів, бере участь у складанні меню, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно з поданим меню; він звіряє облік продуктів і тари з бухгалтером кожного місяця.

 

 

Шеф-кухар відповідає за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: приготування перших страв на м'ясних бульйонах та без них; других страв (приготування за способа­ми варіння, смаження та тушкування), термічна обробка сирих фруктів. Особлива увага в технології приготування їжі приділяється дітям ясельного віку (тушкування, протирання через сито та додаткова обробка страв).
В ДНЗ №15 дотримується режим харчування (триразове харчуван­ня, графік видачі їжі, дотримання режиму харчування в групах тощо).
Ведеться планомірна робота щодо формування навичок культури харчування в дошкільнят згідно з програмовими вимогами.За необхідністю для дітей з захворюванням ШКТ готуються дієтичні страви, список дітей, які потребують дієту знаходиться на харчоблоці і зареєстровані в журналі.

 

 

Медичною сестрою ведеться докумен­тація: журнал бракеражу готової продукції , журнал бракеражу сирих продуктів , журнал здоров'я працівників харчоблоку, журнал обліку виконання норм харчування, зошит  обліку відходів та інш.

 

 
Контроль за харчуванням здійснюється завідувачем ДНЗ ., старшою медичною cестрою, членами Ради з питань харчування. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників; питання харчування виносяться на виробничі наради.